Onthulling: Patternz – De Commerciële Surveillancetool die Miljarden Mensen Volgt

Surveillance

Een schokkend rapport heeft onthuld dat een commerciële surveillancetool genaamd Patternz, aangeboden door het bedrijf ISA, via advertenties in talloze apps meer dan vijf miljard mensen volgt. Deze tool, die gebruikmaakt van real-time bidding (RTB), heeft enorme implicaties voor privacy en beveiliging.

RTB, een technologie waarbij advertentieruimte wordt verkocht via geautomatiseerde veilingen aan adverteerders, maakt het mogelijk voor Patternz om gegevens over gebruikers te verzamelen telkens wanneer ze een website bezoeken of een app gebruiken. Deze gegevens, ook wel “bid requests” genoemd, worden vervolgens gebruikt om gerichte advertenties te tonen en zelfs om iemands locatie en reisbewegingen te volgen.

Wat Patternz nog verontrustender maakt, is de bewering van ISA dat het ook in staat is om zich te richten op de kinderen en collega’s van een doelwit. De CEO van ISA bracht deze verontrustende functionaliteiten naar voren in een nu verwijderde video, waarin hij trots verklaarde dat Patternz het gedrag van meer dan 600.000 applicaties analyseert en profielen heeft van meer dan vijf miljard ‘user ID’s’.

De reactie op deze onthulling is snel gekomen, met Amerikaanse senator Ron Wyden die Google bekritiseerde voor het te laat ingrijpen nadat ze al sinds juni 2021 op de hoogte waren van Patternz. Gelukkig heeft Google recentelijk het advertentie-account van een aan Patternz gelieerd bedrijf gesloten na vragen van Wyden.

Deze ontwikkelingen benadrukken opnieuw de dringende behoefte aan striktere regelgeving en toezicht op het gebied van privacy en gegevensbescherming, om ervoor te zorgen dat dergelijke surveillancetools niet ongehinderd kunnen opereren ten koste van de privacy van miljarden mensen wereldwijd.

Bron: Security.nl

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Over

Dit vind je misschien ook leuk...

Uw e-mail wordt niet gepubliceerd. De velden Naam en E-mailadres zijn verplicht