Tijdens de recente Telecomraad in Luxemburg hebben zes Europese landen – Griekenland, Frankrijk, Spanje, Slovenië, Denemarken en Cyprus – de Europese Commissie opgeroepen om stevig op te treden tegen de risico’s van social media voor kinderen. In een gezamenlijk voorstel (een zogenoemde non-paper) pleiten ze voor twee stevige maatregelen:
Verplichte leeftijdsverificatie op álle apparaten met internettoegang die in de EU verkocht worden, inclusief ingebouwd ouderlijk toezicht.
Een EU-brede minimumleeftijd voor het gebruik van social media.
Het doel? Minder schadelijke invloeden en verslavende ontwerptechnieken die jongeren beïnvloeden, en meer controle voor ouders. Nederland erkent dat het beschermen van kinderen online belangrijk is, maar heeft het voorstel (nog) niet ondertekend. Demissionair staatssecretaris Van Marum zegt dat verdere studie en zorgvuldige afweging nodig zijn, vooral wat betreft de technische verplichtingen voor fabrikanten.
Volgens Van Marum was er bij andere EU-landen wel enige steun voor het plan, al benadrukten veel lidstaten dat er een proportionele aanpak nodig is: kinderen beschermen, zonder de rechten van anderen te schenden.
💬 Wat vind jij?
Een goed plan om kinderen te beschermen tegen online risico’s?
Of zet dit de deur open naar een bredere infrastructuur voor controle, waarbij leeftijdsverificatie misschien een opstap is naar meer digitale censuur en beperking van online vrijheid?
De lijn tussen bescherming en controle wordt soms flinterdun… Wat denk jij? 👇