Vanaf 2025 kunnen Europese gebruikers van Messenger en WhatsApp groepsgesprekken voeren met leden van alternatieve chatapps, en vanaf 2027 zal het ook mogelijk zijn om te bellen en videobellen met gebruikers van deze apps. Dit is een directe stap van Meta, het moederbedrijf van beide chatdiensten, om te voldoen aan de Europese Digital Markets Act (DMA), die bedrijven verplicht om hun platformen open te stellen voor interoperabiliteit.
Wat is de Digital Markets Act?
De Digital Markets Act, die in maart 2024 in werking is getreden, is een nieuwe wetgeving binnen de EU die bedoeld is om de macht van grote techbedrijven te beperken en de concurrentie te bevorderen. Een van de belangrijkste onderdelen van de DMA is het eisen van interoperabiliteit tussen verschillende chatdiensten. Dit betekent dat gebruikers van verschillende chatapps in staat moeten zijn om eenvoudig met elkaar te communiceren, ongeacht welke app ze gebruiken. Meta is een van de eerste bedrijven die zich aan deze nieuwe regelgeving moet houden en biedt vanaf 2025 de mogelijkheid aan.
Wat verandert er voor de gebruiker?
Vanaf 2025 zullen gebruikers van WhatsApp en Messenger groepsgesprekken kunnen voeren met mensen die gebruikmaken van andere chatdiensten. Deze gesprekken zullen dezelfde moderne functies ondersteunen die we gewend zijn, zoals het geven van reacties op berichten en het antwoorden op specifieke berichten in een gesprek. Typindicatoren en leesbewijzen, die aangeven wanneer iemand een bericht aan het typen is of het heeft gelezen, zullen ook beschikbaar zijn voor deze interoperabele chats.
Bovendien zal Meta vanaf 2027 de mogelijkheid toevoegen om te bellen en videobellen tussen de verschillende chatapps. Dit betekent dat je niet langer beperkt bent tot WhatsApp of Messenger voor het maken van spraak- en videogesprekken; je zult kunnen bellen met iedereen, ongeacht de app die zij gebruiken.
Toegankelijke en aanpasbare integratie
Meta benadrukt in hun blogpost dat de integratie met alternatieve chatdiensten gebruiksvriendelijk en eenvoudig te vinden zal zijn. Gebruikers krijgen meldingen binnen de WhatsApp- en Messenger-app wanneer er nieuwe chatdiensten beschikbaar worden gesteld. Gebruikers hebben bovendien de keuze of ze deze integraties willen accepteren. Je kunt gesprekken met mensen van andere apps toevoegen aan je bestaande inbox of in een aparte map plaatsen, waardoor je zelf bepaalt hoe je chatgesprekken georganiseerd worden.
Een stap naar meer keuzevrijheid
De stap van Meta om interoperabiliteit te ondersteunen is een duidelijke poging om de concurrentie te bevorderen en de macht van dominante spelers te verminderen. Dankzij de nieuwe mogelijkheden kunnen gebruikers in de toekomst zelf bepalen welke chatapp ze willen gebruiken zonder de angst dat ze bepaalde mensen of functies zullen missen.
Voor bedrijven die hun chatapp met Messenger en WhatsApp willen laten werken, is er een aanvraagproces beschikbaar. Meta krijgt vervolgens enkele maanden de tijd om deze integraties mogelijk te maken.
Deze veranderingen brengen een nieuwe dynamiek in het chatlandschap, en bieden gebruikers meer keuze en flexibiliteit in hun dagelijkse communicatie.
Conclusie
De Digital Markets Act zet druk op grote techbedrijven zoals Meta om hun platformen te openen voor concurrenten, en het lijkt erop dat deze veranderingen een positieve impact zullen hebben op de gebruikerservaring. Vanaf 2025 kunnen we beginnen met het voeren van groepsgesprekken tussen verschillende chatapps, en vanaf 2027 wordt bellen en videobellen ook mogelijk. Dit markeert een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst van digitale communicatie in Europa.