In een ingrijpende wijziging van zijn privacybeleid heeft Telegram aangekondigd dat het in bepaalde gevallen telefoonnummers en IP-adressen van gebruikers zal delen met de politie. Dit gebeurt uitsluitend na een geldig juridisch verzoek en wanneer wordt vastgesteld dat de gebruiker de regels van het platform heeft overtreden.
De wijziging werd maandag door CEO Pavel Durov bekendgemaakt. Volgens het nieuwe beleid zal Telegram alleen gegevens delen na ontvangst van een gerechtelijk bevel dat bevestigt dat de gebruiker verdacht wordt van strafbare feiten die in strijd zijn met de Servicevoorwaarden van het platform. Voorheen was dit soort informatie-uitwisseling beperkt tot gevallen waarbij terrorismeverdachten betrokken waren.
“Als Telegram een geldig bevel van de relevante gerechtelijke autoriteiten ontvangt waarin wordt bevestigd dat u een verdachte bent in een zaak met betrekking tot criminele activiteiten die de Servicevoorwaarden van Telegram schenden, voeren we een juridische analyse uit van het verzoek en kunnen we uw IP-adres en telefoonnummer bekendmaken aan de relevante autoriteiten,” aldus Durov.
Transparantierapporten en nieuwe bots
Durov beloofde dat Telegram eventuele gegevensoverdrachten zal opnemen in kwartaaltransparantierapporten, die openbaar beschikbaar zullen zijn via een speciaal Telegram-kanaal. Echter, de bot voor transparantie-inzendingen, die gebruikers toegang geeft tot deze rapporten, is op dit moment nog niet actief. Een bericht op de bot geeft aan dat Telegram deze binnenkort zal updaten.
Verbeterde zoekfunctie en moderatie
Naast de privacy-update kondigde Durov ook verbeteringen aan in de zoekfunctie van Telegram. Deze functie staat al geruime tijd onder kritiek vanwege het wijdverspreide misbruik ervan voor de verkoop van illegale goederen. Telegram heeft de afgelopen weken intensief gewerkt om problematische content uit de zoekresultaten te verwijderen.
Gebruikers worden aangespoord om illegale of gevaarlijke content te melden via de bot @SearchReport, waarna een moderatorteam de meldingen zal onderzoeken. “Deze maatregelen moeten criminelen ontmoedigen,” zei Durov. “Telegram Search is bedoeld om vrienden te vinden en nieuws te ontdekken, niet om illegale goederen te promoten.”
Juridische problemen voor Durov
De aankondiging van deze maatregelen komt kort nadat Durov, de in Rusland geboren oprichter en CEO van Telegram, in Frankrijk werd gearresteerd. Dit gebeurde in het kader van een onderzoek naar fraude, drugshandel en de illegale verspreiding van content via Telegram. Hij werd enkele dagen later op borgtocht vrijgelaten, maar de Franse autoriteiten blijven onderzoek naar hem doen, en hij mag het land voorlopig niet verlaten.
Veiligheidsmaatregelen in Oekraïne
In Oekraïne heeft het Nationale Coördinatiecentrum voor Cybersecurity (NCCC) afgelopen vrijdag Telegram verboden op apparaten die door overheidsinstanties, militaire eenheden en kritieke infrastructuur worden gebruikt. Het verbod is ingevoerd vanwege zorgen over de nationale veiligheid.
Met deze stappen probeert Telegram zich te beschermen tegen misbruik en juridische problemen, terwijl het platform zijn groei voortzet naar bijna een miljard gebruikers wereldwijd.